Avokadoleipä + 3 muuta helppoa reseptiä avokadosta

Avokado on vakiinnuttanut paikkansa suomalaisten keittiössä. Ja miksipä ei, sillä tämä vihreä hurmuri sisältää terveellisten rasvojen lisäksi myös runsaasti kaliumia, sekä  B- E- ja K-vitamiinia. Avokadon satokausi on parhaimmillaan loppu- ja alkuvuodesta.

Mutta mistä tunnistaa kypsän avokadon?

Kypsyyden tunnistamiseen löytää monenlaisia keinoja, mutta puristelu ei ole yksi niistä. Jätä siis käsikopelointi muihin hommiin ja tarkastele mielummin avokadojen väriä.

Toimituksen parhaaksi toteama vinkki on ostaa vihertäviä hedelmiä ja jättää ne huoneenlämpöön kypsymään. On siis hyvä ennakoida avokadojen himo, koska pusseissa myytävät avokadot ovat harvoin ostettaessa syöntikypsiä.

Kun avokadon väri kotioloissa on tummunut ja muuttunut hieman violettiin taittavaksi, on niiden aika siirtyä jääkaappiin. Tällöin avokadot eivät pääse ylikypsiksi ja pussillisesta avokadoja ei tule yhtään ruokahävikkiä. Avokadoja on hyvä tarkkailla päivittäin, erityisesti silloin, jos lähellä on muita hedelmiä, jotka edistävät avokadojen kypysymistä.

Avokadoleipä

Avokadoa voi käyttää monella tavalla leivän päällä. Simppeli tapa on murskata avokadoa hieman haarukalla, levittää se leivän päälle ja lisätä päälle suolaa ja pippuria. Mutta huomattavasti herkullisemman version saat tällä tahnalla. Tämä avokadoleipä sopii erinomaisesti vaikkapa viikonloppubrunssille. Reseptistä riittää neljään leipään.

Tämä avokado leipä resepti sopii niin aamupalalle kuin brunssille

Tarvitset tahnaan:

  • 2 kypsää avokadoa
  • 1/2 limen mehu + kuorta
  • 2 pienehköä valkosipulin kynttä
  • 1/2 tomaatti
  • Tuoretta korianteria maun mukaan
  • Suolaa, pippuria, ripaus sokeria tai muuta makeutusta

Kaavi kypsät avokadot kulhoon. Purista limen mehu ja raasta hitunen limen kuorta joukkoon. Lisää pilkottu tomaatti ja valkosipulin kynsi sekä mausteet. Surrauta aineksia sauvsekoittimella tahnamaiseksi.

Varaa lisäksi:

  • 1,5 tomaattia
  • Salaattia
  • 4 kananmunaa
  • 4 siivua täysjyväpaahtoleipää

Valmista kananmunat haluamallasi tavalla. Tähän sopii niin uppomunat, keitetyt munat kuin häränsilmä (sunny side up) munat. Viipaloi tomaatit. Paahda leivät ja levitä reilu kerros avokadotahnaa leivälle. Lisää salaatti ja tomaattiviipaleet sekä päällimmäiseksi kananmuna. Rouhaise päälle pippuria ja nauti.

+ 3 muuta reseptiä avokadosta

Avokadohan on superherkullista ihan sellaisenaankin, mutta vaihtelu virkistää. Avokado on erittäin monipuolinen hedelmä, sillä se sopii niin suolaisiin salaatteihin, kastikkeisiin, smoothieihin ja jälkiruokiin. Sen makupariksi sopivat erinomaisesti esimerkiksi sitruuna tai lime, joiden raikkaus tasapainottaa avokadon rasvaisuutta.

Avokado-suklaamousse

Avokado mousse on terveellinen jälkiruoka
Jutan yksi suosikkijälkiruoka on avokado-suklaamousse, joka sopii niin arkeen kuin juhlaan. Tätä moussen ohjetta voi myös kokeilla jälkiruuan lisäksi myös suklaabrownieiden kuorrutteeksi. Tässä esimerkiksi kesäkurpitsainen suklaabrownie-resepti Terveelliset herkut -blogin Tiinalta. Molemmat näistä resepteistä sopivat myös vegaaneille ja ovat gluteenittomia!

Avokado-vihersmootie

avokado sopii loistavasti myös vihersmoothien reseptiin

Avokado tuo smoothieihin ihanan kermaisen koostumuksen ja pehmeän maun. Lisäksi sen rasvahapot edistävät rasvaliukoisia vitamiineja imeytymään. Tällaisen avokadosmoothien rinnalla kannattaa siis napata esimerkiksi päivän D-vitamiinit. Hillan parhaista vihersmoothieresepteistä löytyy kaksi erilaista versiota, jotka ovat kyllästetty avokadolla.

Paistetut avokadot kananmunalla

avokadoleipäresepti fitfashionin sivuilla

Kesällä grillatut avokadot ovat rentojen grilli-iltojen kuninkaita.  Näitä uunissa valmistettavia ja helposti muunneltavia paistettavia avokadoja voi valmistaa ympäri vuoden. Näiden avokadojen lisukkeeksi sopii raikas vihersalaatti ja jälkiruaksi tuoreita marjoja tai hedelmiä. Reseptin paistettuihin avokadoihin löydät täältä.

Maistuvia avokadohetkiä!

FitFashion

FitFashion on Suomen suurin ja paras aktiivisen elämäntyylin blogiyhteisö. Bloggaajien elämänmakuisista tositarinoista löydät motivaatiota ja ideoita arkeesi.